A comunica, a împărtăşi cu ceilalţi ceea ce cunoşti, te miră sau te frământă, este calea cea mai simplă de a evolua. Te aștept.
Zero negaţii. Un dar.
Data: 17.04.2014

Pentru că m-am gândit zilele acestea la un dar, unul care poate fi făcut prin cuvinte, am să vă ademenesc astăzi în lumea zero negaţii sau a limbajului ZENLA, un dar primit la rândul meu de la Şerban Stănescu şi pe care aş dori să îl dau mai departe.

Suntem zilele acestea în aşteptarea unei sărbători a renaşterii, a luminii, a primăverii (orice semnificaţie doriţi să îi daţi). O sărbătoare care ne aminteşte din nou de puterea darului pe care îl facem şi pe care îl primim, iar gândul că cineva ne trimite un mesaj, o felicitare cu această ocazie este unul plăcut. Chiar şi cele mai banale urări au în ele un mesaj pozitiv, chiar şi cele mai simple cuvinte pe care le scriem sau le rostim acum au în ele ceva care ne aduce un zâmbet. Şi sunt… lipsite de negaţii.

Ce este ZENLA de fapt? Cu siguranţă că veţi găsi toate informaţiile la cel care le-a dăruit şi continuă să o facă, oricui este cu adevărat interesat şi, în termeni puţini, este de fapt o programare a minţii înspre pozitiv şi eliminarea barierelor -negaţiile- pe care le ridicăm în jur cu o hărnicie aproape uimitoare.

Este de fapt aceeaşi limbă scrisă şi vorbită de noi, aşezată însă în rostul ei firesc, acela care ar trebui să fie de fapt. Şi am să vă dau un mic exemplu, venit din lumea asigurărilor şi din sala de curs, locul unde vorbim şi despre asipraţii, visuri şi cât de greu este să fii vânzător în asigurări. Oare?  🙂

Aud de fiecare dată, des, prea des, cât de dificil este să vinzi pe o piaţă aflată în derivă şi în scădere, în care oamenii sunt tot mai reticenţi în cumpărarea de asigurări ori, mai totdeauna, le lipseşte informaţia (şi, mai este şi aceasta, au amintiri mai puţin plăcute despre acest domeniu). Mi se spune de cele mai multe ori că meseria aceasta a noastră este una istovitoare şi grea. Oare? 🙂 Şi toate acestea le aud de la oameni care fac asta de mulţi ani, au acumulat o experienţă impresionantă şi totuşi, în adâncul lor, încă se mai tem de eşec.

De ce funcţionează lucrurile astfel? de ce este greu? De fapt oamenii cumpără în continuare asigurări, ceea ce înseamnă că… cineva le vinde. Şi până la urmă tot acest efort, această muncă se rezumă la a identifica o teamă, a vorbi despre ea, a fi acolo, congruent cu tine însuţi.  Este greu să vorbeşti? Oamenii adoră să facă asta! Vorbim toată ziua şi aproape despre orice! V-aţi întrebat însă câte negaţii folosim şi câte semnale negative emitem prin gesturile noastre?

Să ne întoarcem la ZENLA. Din experienţa mea (de numai câteva săptămâni) am observat că este mai facilă scrierea în ZENLA decât vorbirea şi că, odată conştientizat modul- negativ- de a ne exprima el poate fi corectat prin practică. Am observat că grea este decizia, atât. Şi am mai observat că pe măsură ce perseverez în scrierea ZENLA, îmi este extrem de apăsător să citesc texte care abundă în negaţii, iar valul de energie negativă pe care îl resimt în jur este împovărător, era şi înainte, dar aleg să îl resping. Şi merg mai departe.

Darul meu pentru voi în aceste zile este unul simplu, mărunt: o rugăminte de fapt, aceea de a încerca să vedeţi ce vi se întâmplă atunci când negaţia dispare din limbaj, când concentrarea asupra a ceea ce scrieţi sau spuneţi este mai mare decât de obicei. Apoi daţi o fugă la Şerban, cu toate întrebările voastre…

Sărbători fericite! şi …. fără negaţii!

 1. 1 Şerban Stănescu a spus:

  Mulţumim, Cami!
  Da. Aşteptăm pe toată lumea cu drag!
  Acum, am dat drumul şi la nişte cursuri “cu aplicaţie”, ca să zic aşa.
  Am ajuns la concluzia că la câte greşeli am făcut pe calea antreprenoriatului, avem destule de împărtăşit dar mai cu seamă, putem fi alături de toţi cei care vor un altfel de viaţă decât aceea de salariat cu capul în pământ, cu gândul veşnic la următoarea factură, la următoarea reţetă, la următoarea farmacie, la următoarea scadenţă a ratelor…
  Avem multe de povestit, de împărtăşit, cu cei care sunt hotărâţi.
  Pentru ceilalţi, avem două cursuri gratuite.
  Cel puţin vor avea ocazia să vadă dincolo de reclamele cu iahturi, vile, insule cu palmieri şi maşini pe comandă…
  Sărbători fericite, vouă “ai casei” şi, vorba lui Avram Tripon, DUMNEANOUĂ!
  Aşa încât, să vină Paştele la DUMNEANOASTRĂ, cu multă LUMINĂ, ÎNĂUNTRU! Destulă cât să mai iasă şi pe-afară un strop! 🙂
  Cu drag,
  Monica Stănescu
  Şerban Stănescu

 2. 1 Camelia Sima a spus:

  Eu îţi mulţumesc, vă mulţumesc, Şerban. Şi cred că cel mai greu pas, atunci când vine vorba despre a face ceva pentru noi înşine, este acela de a conştientiza că am greşit (indiferent care sunt motivele= scuzele pe care le invocăm).
  Sărbători cu multă, multă lumină în fiecare dintre dumneanoastră!

Trackbacks

 1. Robin Sharma - Camelia Sima