A învăţa pe ceilalţi este asemeni unei poveşti de dragoste. Oricine poate începe să o facă, dar ai nevoie de calităţi considerabile pentru a o termina - Lord Mansfield
Traininguri

De cele mai multe ori, atunci când vorbim despre “cursurile de perfecţionare”, devenite de mulţi ani de zile traininguri, oamenii au o reacţie de oarecare teamă sau respingere. Vechi amintiri, din anii de şcoală ori de la alte cursuri, ies la suprafaţă şi apar “scuze”:

Ce aş mai putea să învăţ?

La ce mi-ar folosi mie toată vorbăria aceea?

De ce să pierd timpul?

Mai cu seamă ultima întrebare apare parcă cel mai des. De ce? Pentru că oamenilor le este greu să iasă din zona de confort. Pentru că de cele mai multe ori se aşteaptă ca acel curs să urmeze acelaşi şablon de demult, când cineva îi ridica în picioare şi îi asculta cu un aer de superioritate. Pentru că oamenii au tendinţa naturală de a-şi aminti mult mai uşor experienţele neplăcute decât pe cele plăcute.

Eu cred că un training este, de multă vreme cred aceasta, o poartă care se deschide. Către sine. O ocazie de a descoperi că multe lucruri le ştii deja, le faci ori le poţi schimba. În mai bine. Eu cred că trainingurile sunt ca nişte antrenamente. Şi în toată acea lume, a lor, am învăţat că omul asimilează cel mai bine în ritmul propriu, descoperind asemeni copiilor, prin ceea ce face el însuşi- chiar dacă uneori pare să aibă contur de joacă- şi redescoperind totodată ceea ce ştia deja.  Un training este departe de a fi o lecţie, este împlinirea unei nevoi, cu drag, cu dragoste de oameni. Este câteodată chiar o repetare a lucrurilor ştiute, dar pe care descoperi că le faci poate puţin greşit, din inerţie. Şi mai cred că trainingurile sunt un loc în care fiecare întrebare îşi găseşte răspunsul, într-un schimb echitabil dinspre unul spre celălalt, de la om, la om.

Uneori un training este ca o poveste, ca o poartă spre amintiri. Ca şi trainer am bucuria de a avea multe astfel de amintiri cu oameni deosebiţi, speciali, care la final de curs mi-au dăruit zâmbetele lor. Şi le mulţumesc. Fiecare training pe care l-am urmat, ca şi cursant ori ca şi lector, a fost un dar pentru mine şi o ocazie de a mai aprinde o scânteie în ochi.

Ce aş putea să mai învăţ? De ce un nou training? Răspunsul ar putea fi acesta: pentru că de fiecare dată, din fiecare experienţă a vieţii noastre mai învăţăm ceva, pentru că fiecare zi este de fapt un training. Ori, în funcţie de nevoia ta,  răspunsul  poate fi altul… şi mi-ar plăcea să-l cunosc.