A comunica, a împărtăşi cu ceilalţi ceea ce cunoşti, te miră sau te frământă, este calea cea mai simplă de a evolua. Te aștept.
NLP-ul este pentru tine? Dar pentru cine?
Data: 11.08.2017

NLP Maria Cotoi, Horațiu Uifălean

Despre NLP, programarea neurolingvistică am auzit în urmă cu mulți ani, de la un prieten fascinat de, zicea el pe atunci, intuiția mea și de scrisul care îmi este și astăzi o pasiune. La vremea respectivă am luat informația ca atare și-am pus-o în sertar, acolo unde nimic nu se pierde și nu se uită. Apoi au trecut anii. Mulți. Ceva s-a întâmplat. Un accident din care am ieșit întreagă, deși ar fi trebuit să nu, m-a făcut să-mi pun întrebări: cine sunt? încotro merg? ce fac greșit? ce fac bine? care sunt alegerile mele? Dar mai ales: ce am eu de făcut de-am rămas pe acest pământ? Și din acel moment în care am pus întrebarea potrivită, mintea mea a început să caute, sufletul meu a tânjit după schimbare. Dar ce poți să schimbi când ești atâta de bolnav? Când pereții casei sufletului tău abia se mai țin în picioare, o zugrăveală, oricât de bună ar fi vopseaua, nu este de-ajuns. Trebuie să cobor la rădăcina lucrurilor, la începutul începuturilor și să reașezi cărămizile. Să ierți, să te te ierți și să vindeci.

Așa a apărut NLP-ul în viața mea. În cel mai bun moment, de la cei mai buni oameni de la care am învățat și învăț: Maria Cotoi și Horațiu Uifălean, doi ardeleni din Sibiu și Târgu Mureș, alături de care am pornit pe drumul meu, cel bun. Lăsasem deja în urmă relații și oameni alături de care nu mă mai simțeam confortabil (dar ale căror apariții și lecții îmi fuseseră necesare), intuiția mea îmi spusese să renunț și să plec la un moment dat, însă nu fusese de-ajuns. Trebuie să mă întâlnesc cu Maria și Hori ca să ajung la mine, să mă văd, să mă aud, să învăț să pun întrebări, da, chiar acele întrebări incomode. Am învățat să nu mai presupun că știu, ci să-mi doresc să știu cu adevărat. Am învățat să aud- și m-a înspăimântat să descopăr că încetasem asta, am învățat să fiu curioasă și oameni asemeni mie mi-au intrat în suflet, mi-au dăruit timp, empatie, generozitate, putere, energie. Și îmbrățișări de care astăzi sunt dependentă.

Da, NLP-ul este și despre îmbrățișarea profundă, sinceră, autentică. Este și despre prezență, congurență și acceptare. Și este despre fantome care apar când te aștepți mai puțin. O să te zguduie și chiar o să doară. Dar o să înveți să te așezi în pantofii celuilalt, o să înveți să întrebi și să dăruiești metafore, o să înveți să fii, așa cum spune Maria ”cea mai bună variantă a ta”.

Așa că te întreb astăzi: NLP-ul este pentru tine? Dacă ai ajuns deja aici, eu cam ghicesc răspunsul. Cu toate acestea el trebuie să vină de la tine, din inima ta. Iar primul pas este modulul Practicioner, care începe în toamnă. Și pentru mai multe informații, te invit pe site-ul Mariei.  Ai să găsești acolo cam tot ce ai nevoie pentru a te decide. Eu mai spun doar că ”oamenii fac cele mai bune alegeri la un moment dat”. Așa este și a ta, te asigur. Eu am ales deja ca în primăvara viitoare să fac pasul de la ucenic NLP la cel de Master unde s-ar putea să ne vedem, dacă vrei să vii și tu.

„Fiecare dintre noi poate face lucruri pe care nimeni altcineva nu le poate face – poate iubi lucruri pe care nimeni altcineva nu le iubeşte. Suntem asemeni viorilor. Putem fi folosiţi ca opritori de uşi sau putem produce muzică. Fiecare ştie ce are de făcut.” Barbara Sher

Update: pentru cei din Târgu Mureș, vestea bună este că puteți face cursul de NLP Practicioner, din octombrie, acasă. 

Fotografia postată de Horațiu Uifălean - Life Coach.

Și un nou update, astăzi 7 noiembrie: pentru cei care, din varii motive nu au putut ajunge la cursurile începute în toamnă, din primăvară vă puteți întâlni cu Maria și Hori în alte patru orașe:

Fotografia postată de Maria Cotoi.

  1. 1 Lotus a spus:

    Deci cum, NLP-ul este despre auto-sugestie, nu pur și simplu sugestia altora? 🙂 Oricum, succes pe drumul redescoperirii de sine.

  2. 1 Camelia Sima a spus:

    Întotdeauna mintea umană, Lotus, funcționează pe autosugestie. Întotdeauna. 🙂