A comunica, a împărtăşi cu ceilalţi ceea ce cunoşti, te miră sau te frământă, este calea cea mai simplă de a evolua. Te aștept.
Carpatica Asigurari încotro?
Data: 25.01.2016

Dacă în anul 2015 am asistat la o premieră pe piața asigurărilor, falimentul Astra Asigurări, solicitat de ASF la finele lunii august și pronunțat de instanță câteva luni mai târziu, iată că începem anul cu vești care ar putea să surprindă pe cei mai puțin familiarizați cu acest domeniu. De astăzi Carpatica Asigurări intră sub supravegherea Fondului de Garantare a Asiguraților, mai exact în procedură de rezoluție, după ce pe finalul de an nu a reușit să atragă un investitor strategic așa cum ceruse ASF.

În fapt, toamna anului 2015 a fost marcată pe piața asigurărilor de pronunțarea instanței privind falimentul Astra Asigurări, concomitent cu supravegherea mai îndeaproape de către ASF a altor două companii de asigurări ”specializate” pe segmentul RCA, Euroins, care a trecut prin procedură de majorare de capital și Carpatica Asigurări care până la data de 15 decembrie 2015 trebuia să prezinte un investitor strategic, lucru care nu s-a întâmplat, în ciuda numeroaselor asigurări venite din partea celor de la Carpatica.

Astăzi, așa cum s-a anunțat deja, ASF a trecut la punctul al doilea din planul de redresare, Carpatica Asigurări trecând sub administrarea temporară a FGA, urmând ca în următoarele șase luni, ASF să întocmească un plan de rezoluție corelat cu evaluarea Carpatica Asigurări de către un evaluator independent. Rolul FGA ca și administrator temporar este acela de inventariere a activelor Carpatica Asigurări la data de 31.12.2015, de auditare și întocmire a situațiilor de final de an, dar și de continuare a eforturilor privind atragerea investitorului strategic, așa cum s-a discutat încă din toamnă.

Curios rămâne faptul că în 21 decembrie, Carpatica Asigurări anunțase încheierea unui memorandum de exclusivitate cu un investitor strategic european, dar fie lucrurile stau mai rău decât era de așteptat, fie lucrurile nu decurg așa cum ar dori ASF. Din declarațiile Carpatica Asigurări, la momentul actual s-au redresat privind plata despăgubirilor, însă compania beneficiază de un renume mai puțin bun fapt ce determină o structură de portofoliu dezechilibrată, cu atragere preponderent de RCA.

Rămâne de văzut dacă Carpatica Asigurări va urma aceeași cale ca și Astra (aflați sub supraveghere specială, cei de la Astra Asigurări aveau indicii de solvabilitate și mai răi la pronunțarea falimentului decât atunci când intraseră sub supraveghere), din datele de astăzi, președintele ASF ar fi anunțat că investitorul strategic este doar o componentă a pachetului de redresare și că ceea ce se dorește momentan este restabilirea indicatorilor financiari la termenele de trei și șase luni.

Pe fondul unor intense discuții privind profitabilitatea segmentului RCA, creșterea primelor, corelarea acestora cu rata daunei, devine tot mai clar că anul acesta va fi unul deloc ușor pentru piața asigurărilor. Recomandarea noastră, în această situație, rămâne aceea de a chibzui la alegerea asigurătorului, indiferent de tipul poliței achiziționate. Să sperăm că după jucătorul care deținea 20% din piața asigurărilor- Astra- nu vor intra și celelalte două companii anteamintite în faliment, aceasta însemnând că 60% din piața RCA riscând să se răbușească, lucru care va fi resmințit atât de către asigurați, cât și de către ceilalți asigurători.

Trackbacks

  1. Carpatica Asigurări intră în faliment? - Camelia Sima