A comunica, a împărtăşi cu ceilalţi ceea ce cunoşti, te miră sau te frământă, este calea cea mai simplă de a evolua. Te aștept.
Carpatica Asigurări în faliment
Data: 26.07.2016

La începutul acestui an, pe când piața asigurărilor încă se mai resimțea după falimentul uneia dintre cele mai mari companii de asigurări românești, ne întrebam dacă Carpatica Asigurări, deținută de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea va avea aceeași soartă cu Astra Asigurări de care ne-am despărțit în 26 august anul trecut, cu durerile de cap de rigoare pentru păgubiți, dar și pentru ceilalți jucători din piață.

Vorbeam în ianuarie, când Carpatica Asigurări intrase în procedură de rezoluție, despre faptul că ASF își dorea să ”mărite” compania și chiar se zvonise încă de la finele anului 2015 că ar exista un investitor strategic al cărui nume fusese ținut totuși sub tăcere, pentru ca prin primăvară să vorbim despre o companie olandeză, International Insurance Consortium care s-a retras până la urmă, dat fiind faptul că, așa cum a anunțat, i-a fost refuzat accesul la informații privind Carpatica Asigurări. De cealaltă parte ASF, care după doi ani de monitorizare a companiei aflată în procedură de redresare și alte, iată, șase luni de procedură de rezoluție, a motivat limitarea accesului la informații pentru potențialul cumpărător prin aceea că IIC ar fi putut avea dreptul să solicite informații numai dacă ASF i-ar fi aprobat dosarul (declarație din luna iunie, când tot domnul Mișu Negrițoiu spunea că este mulțumit de administratorul temporar al Carpatica Asigurări, respectiv Fondul de Garantare al Asiguraților, care ”își face treaba, societatea merge bine. Așteptăm raportul de evaluare de la Deloitte și, pe baza acestuia, să hotărâm măsurile de rezoluție, care va fi un proces pe termen mediu și lung. Trebuie să ne uităm la active, să le analizăm, să vedem care sunt bune și care sunt rele”.

Singurul investitor strategic găsit de Carpatica Asigurări, IIC, în spatele căruia se află olandezul Jacob Westerlaken, deține 99% din compania de asigurări din Ucraina, Providna și este un consorțiu axat pe companiile din estul și sud-estul Europei. Faptul că, deși anunțat ca investitor strategic în primăvară, IIC s-a retras luna trecută a fost încă un semnal că problemele mari ale Carpatica Asigurări, cu un portofoliu de peste 80% constând în RCA sunt aproape fără rezolvare.

Cu toate acestea, se pare că mâine  se va decide falimentul celei de-a doua companii de asigurări românești, la capătul unei povești care pare să fi durat prea mult. Probabil că vom afla, ca și în cazul Astra, că procedurile de redresare ale Carpatica Asigurări (companie ce deține preponderent portofoliu RCA) au condus la atingerea unor praguri și mai joase ale indicatorilor de solvabilitate, de unde și întrebarea firească: totuși ce s-a făcut pentru redresare? Este important de știut că, înainte de demararea procedurii de rezoluie din 25 ianuarie a.c, pretențiile de despăgubire se ridicau la valoarea de 600 milioane lei din care, acoperibile prin rezervele constituite de societate, erau doar 10%.  La momentul actual pretențiile de despăgubire însumează cam 20.000 de dosare de daună (față de 57.000 de dosare câte avea Astra la pronunțarea falimentului) majoritare pe segmentul RCA (la astra o pare parte din daune au fost pe segmentul maritim și aeronautic) unde dauna medie se ridică la 1.500 euro.

În aceste condiții se pare că mâine se va pecetlui soarta Carpatica Asigurări, raportul Deloitte indicând faptul că varianta lichidării acesteia presupune costuri cu 150 de milioane mai mici decât varianta continuării procedurii de rezoluție. Falimentul Carpatica Asigurări este cel de-al treilea în piață după Astra Asigurări și Forte Asigurări. Pierderile Carpatica Asigurări au crescut de la 45,6 milioane de lei în 2014 la 204,4 milioane de lei la sfârşitul lui 2015.

Update: Este oficial, în ședința de astăzi a ASF s-a decis intrarea în faliment a Carpatica Asigurări. menționăm doar că la acest moment compania deține peste un milion de polițe RCA.

 

Trackbacks

  1. Anul 2016 în asigurări «