A comunica, a împărtăşi cu ceilalţi ceea ce cunoşti, te miră sau te frământă, este calea cea mai simplă de a evolua. Te aștept.
Astra Asigurări în faliment
Data: 26.08.2015

După mai bine de un an și jumătate de când se află sub administrare specială și în ciuda tuturor eforturilor depuse pentru salvare, cea de-a treia companie de asigurări de pe piața românească va intra în faliment, așa cum a anunțat astăzi președintele ASF, domnul Mișu Negrițoiu,  în condițiile în care numai luna trecută același președinte ASF declarase că ”există șanse de redresare, cu un investitor strategic”. Evitarea acestei situații ar fi fost posibilă, potrivit planului administratorului KPMG Advisory SRL, cu o majorare de capital de 490 milioane de lei, iar mai zilele trecute apăruse știrea că ar exista totuși o intenție de majorare de capital, în două tranșe, făcută chiar de către acționarii Astra.

Care este istoria singurei companii cu capital românesc de pe piața  de asigurări și cum s-a ajuns aici? Ce se va întâmpla cu cele 2,5 milioane de polițe existente în derulare? Care sunt efectele deciziei ASF de astăzi? – sunt doar câteva dintre întrebările pe care ar trebui să ni le punem acum.

Astra Asigurări a fost înființată în anul 1990 prin desprindere de ADAS, compania de monopol a vechiului regim comunist. Până în anul 2000, Astra era încă singura companie de stat de pe piața asigurărilor, cu zeci de milioane de euro în conturi, iar procesul de privatizare a acesteia a fost unul lung și controversat, cu repetate contestări ale licitațiilor, dar și cu pierderi financiare mari (peste 8 milioane de euro au trecut de la Astra Asigurări la Banca Română de Scont și Banca de Investiții și Dezvoltare pe seama unui credit (cine își mai amintește falimentul BRS știe că este legat de un nume bine cunoscut pe piața românească, Sorin Ovidiu Vântu), pentru ca în final, la conducerea societății să apară Dan Adamescu, omul de afaceri care mai deține și Unirea Shopping, dar și publicația România Liberă. Axată în principal pe asigurările obligatorii de răspundere civilă auto, dar și pe polițele de locuințe – multă vreme până la ultima modificare a legii, Astra a scos constant pe piață produse de asigurare a locuințelor la prețuri mici, atrăgând astfel importante sume de pe piață- evoluția din ultimii ani a societății despre care vorbim astăzi a fost una spectaculoasă, devenind la un moment dat, prin sumele atrase, rețeaua de agenți extrem de întinsă, mai ales în mediul rural, liderul pieței.

Asăzi, la momentul la care ASF a retras autorizarea, Astra Asigurări deține 2,5 milioane de polițe în portofoliu și 1,8 milioane de asigurați, iar la 30 iunie anul acesta, marja de solvabilitate negativă era de 871 milioane de lei și avea un necesar de capital social de aproape un miliard de lei. Negocierile cu cinci din cei peste 30 de investitori atrași de administratorul special au eșuat, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară a declarat închisă procedura de administrare specială și intrarea în procedura de faliment.

 Totodată, potrivit raportărilor proprii din 31 decembrie 2013, Astra Asigurări ar fi avut o marjă de solvabilitate de aproape două sute milioane de lei și un surplus de capital de aproape 50 milioane lei. Peste trei luni, administratorul special KPMG anunța un indice de solvabilitate negativ de 779 milioane de lei și un deficit de capital social de peste 900 milioane de lei.

Ce se întâmplă mai departe? Ce pot face oamenii care au polițe de asigurare în derulare?

Până la momentul la care instanța va pronunța falimentul, asigurații pot denunța polițele pe care le dețin, primind de la Astra Asigurări cotă parte din primele de asigurare achtitate anticipat, iar dosarele existente pe rol și cele care se soluționează până la pronunțarea instanței, intră în sarcina Astra Asigurări. În 30 de zile după decizia judiciară a falimentului obligațiile Astra Asigurări vor trece în sarcina Fondului de Garantare a Asiguraților, iar polițele care sunt în vigoare rămân valabile până la expirarea acestora, astfel încât, în situația producerii unui risc asigurat, soluționarea dosarelor de daună va fi în sarcina FGA. Cât privește polițele RCA (care au și cea mai mare pondere în portofoliul Astra) fiind cu caracter obligatoriu este foarte posibil să nu poată fi denunțate tocmai pentru că riscul va fi ulterior transferat către FGA.

Reamintim că la finalul exercițiului BSR (Balance Sheet Review), ASF anunțase că patru societăți de asigurare dețin capitaluri sociale negative, după ajustări de 1,9 miliarde lei: Astra Asigurări- 1 miliard de lei, Euroins – 553 milioane, Carpatica – 410 milioane de lei și EximAsig- aproape 3 milioane de lei. Euroins și Carpatica au prezentat deja ASF planuri de măsuri pentru redresarea financiară.

Și la final, este posibil ca cel mai mare faliment din industria asigurărilor să conducă la o creștere a primelor de asigurare (cotă parte din acestea constituind chiar FGA).

Trackbacks

  1. Din nou despre Astra Asigurări - Camelia Sima  
  2. RCA încotro? cresc primele de asigurare? - Camelia Sima  
  3. Carpatica Asigurari încotro? - Camelia Sima  
  4. O nouă lege RCA? - Camelia Sima  
  5. Carpatica Asigurări intră în faliment? - Camelia Sima