Chiar cu un Ford, un bun şofer este conştient de faptul că în fiecare clipă riscă să dea peste un pieton - Henry Ford
Asigurari

Asigurările în România, componentă a sistemului financiar bancar, sunt încă privite ca “un rău necesar”, în parte din cauza lipsei de educaţie a oamenilor, dar mai cu seamă din cauza lipsei de stabilitate financiară care ar putea face posibilă o protecţie reală a vieţii şi bunurilor oamenilor. În fapt asigurările aşa au apărut, ca o conştientizare a necesităţii de protecţie a omului şi aşa cum spunea şi Henry Ford: “New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asigurătorilor… Fără asigurări, n-ar exista zgârie-nori, deoarece niciun muncitor n-ar accepta să lucreze la o asemenea înălţime, riscând să facă un plonjon mortal şi să-şi lase familia în mizerie; fără asigurări, niciun capitalist nu ar investi milioane pentru a construi astfel de clădiri, pe care un singur muc de ţigară le-ar putea transforma în scrum; fără asigurări nimeni nu ar circula cu automobilul pe străzi.
Chiar cu un Ford, un bun sofer este conştient de faptul că in fiecare clipă riscă să dea peste un pieton.” 

Mai plastic vorbind am putea defini asigurările ca fiind un sac în care fiecare dintre noi îşi pune temerile şi contribuind financiar pe măsura acestora îşi asigură dreptul de a beneficia de o protecţie la momentul producerii unuia dintre evenimentele de care se teme, evident în anumite condiţii.

Când conştientizezi că ai nevoie de o asigurare?

De obicei nevoia de asigurare există. Fiecare dintre noi ne temem de accidente, de boli, de distrugerea bunurilor pe care le deţinem însă procesul de conştientizare este unul lung şi adesea dureros. Într-o piaţă aflată încă în criză, conştientizarea nevoii de asigurare este adesea reprimată de ideea, de faptul că oamenii cred că le lipsesc resursele necesare. Costurile unei asigurări, în condiţiile în care riscul acoperit nu se produce, pot fi percepute adesea ca o cheltuială nejustificată şi această percepţie greşită porneşte de la premisa că trebuie să beneficiezi de ceea ce achiziţionezi.

Ce fel de asigurări există pe piaţă?

În general, plaja asigurărilor cuprinde cam tot ce este legat de viaţa şi activitatea omului, dar cele mai frecvente şi cunoscute sunt cele de viaţă, de sănătate, de bunuri şi cele profesionale (multe dintre ele solicitate prin lege). În realitate există cu totul nouă clase de asigurări aşa numite generale, care acoperă riscuri specifice proprietăţii şi activităţii şi cinci clase de asigurări de viaţă.

Care sunt cele mai frecvente asigurări încheiate pe piaţa românească?

Ponderea cea mai mare a asigurărilor pe piaţa românească o deţin asigurările auto obligatorii, cele numite RCA- potrivit rapoartelor ASF  din anul 2013- de aproape 40% din totalul asigurărilor generale urmate la distanţă de zece puncte procentuale de asigurările casco. În fapt, procentul asigurărilor generale pe piaţa românească se situează undeva la nivelul de 80%. Dacă privim înspre bătrâna Europă, este de remarcat faptul că în întregul ei şi chiar în ciuda regresului înregistrat în ultimii ani, ponderea asigurărilor de viaţă depăşeşte constant pragul de 50%, mai mult decât dublul acoperit în piaţa românească, fapt ce denotă aşa cum spuneam anterior o cultură mai puternică a asigurărilor, ştiut fiind faptul că asigurările de viaţă se derulează pe perioade mari de cotizare, de zeci de ani.

Cum ştii care asigurare ţi se potriveşte cel mai bine?

Procesul de identificare a nevoilor de asigurare, de configurare a ofertei în funcţie de condiţiile existente şi de posibilităţile reale ale clientului de achiziţionare a unui produs este unul mai degrabă lung şi care necesită timp. În practică oamenii îşi pierd repede răbdarea şi sunt orientaţi către preţul cel mai mic. Abia când se produce un risc asigurat conştientizează că le-au lipsit informaţii importante în luarea deciziei de cumpărare. În fapt, vânzarea de asigurări se reduce la un transfer de încredere, o promisiune şi de aceea, pentru a găsi o asigurare potrivită este necesar acest transfer de încredere.

Cum te pot ajuta?

La un click distanţă de tine, în Braşov, îţi pot aduce informaţiile care te interesează. A lucra cu un broker de asigurări înseamnă să transferi asupra lui găsirea celor mai bune soluţii din piaţă şi compararea acestora atât prin filtrul costurilor, cât şi al acoperirilor şi excluderilor. (Apropo de aceasta, există în piaţă sitagma de full-casco. Mulţi oameni cred că poliţa casco acoperă totul, dar puţini citesc excluderile unui astfel de contract de asigurare şi puţini ştiu că în caz de daună totală suma despăgubită este diferită de cea asigurată, fie şi numai pentru faptul că epava se poate recupera)

Pentru orice informaţii despre asigurări ai nevoie, contactează-mă!